torsdag 28 maj 2009

Första bössan hemma

Nu står första egna jaktvapnet hemma i vapenskåpet, den gamla Brno 101'an som jag lade undan i vintras ute på vapenhandeln i Bälinge.

Jag passade på och handlade lite ammunition också, dels lite billigare patroner från Saga för övningsskytte, dels en större kartong Gyttorp "fågel 32" för "normal fågeljakt" och ett par askar Gyttorp Special 36gram US3 för rådjur och kanske gåsjakt.

onsdag 27 maj 2009

Licenser(!)

Wow, det gick fort - nu har jag fått mina (godkända) vapenlicenser i brevlådan hemma i byn! Ska fara och hämta hem hagelbocken typ i morgon.

måndag 25 maj 2009

Lämnat in licensansökningar

Idag lämnade jag in tre licensansökningar på polisstationen i Luleå, en för min hagelbock (Brno 101), en för min 222'a (Sako Vixen) samt en för min 22 LR (Krico 300).

En 22'a också? Vart kom den ifrån - well jag har hela tiden tänkt köpa mig en 22 LR också för att ha ett lämpligt vapen till övningsskytte och lättare småviltsjakt. Och jag hade en klar plan att köpa en fabriksny Brno 453 Lux eller Varmint... Men säg den plan som vara för evigt, det blev istället en begagnad Krico 300 i absolut nyskick. Dels var den lite billigare men främst för att den gav ett bra intryck kvalitetsmässigt och att säkringen "fungerar" på samma sätt som på Sakobössan - dvs att "framåt" är osäkrad... Av någon anledning är det tvärtom på Brno's bössor. Verkade säkrare (häpp) att ha bössor som fungerade på samma sätt...

Nu avvaktar jag bara dom två kikarsikten som jag beställt...

Dom trodde att det skulle ta ca en vecka innan ansökningarna var behandlade, så vitt jag förstår gör dom en lite noggrannare undersökning vid inlämnandet av den allra första vapenlicensen...

Där satt den(!)

OK, idag var jag ut till Knöppelåsens skjutbanor för att ge mig på "haren" igen - och nu gick det bra, riktigt bra till och med :-)

Vete tusan hur jag lyckades missa på det momentet förra helgen... Nåja, nu är det gjort.

Nu ska jag fixa licenser på dom två bössorna jag köpt/lagt undan. Ett vapenskåp är beställt och levererat redan.

söndag 17 maj 2009

Uppskjutning

Återigen en strålande sol från en molnfri himmel, svepte ned till Piteå för ett försök på uppskjutning. Allt började bra men "sket sig" en aning i mitten och avslutades bra.

Jaktstigen och lerduveskyttet gick jättebra, sen lyckades jag bli underkänd på "haren"...

För att klara av precisionsskyttet och älgbanan med bravur(!) - och det var det sistnämnda som jag trodde skulle blir problematiskt men jag behövde inte skjuta om en endaste serie på älgbanan...

Nåja, bara o bita ihop och försöka "harskyttet" på måndag om en vecka när det är uppskjutning i Luleå.

Plockade upp ett lamm i Roknäs och körde det till Anne & Philip i Råneå sen, stötte på tre älgar aldeles vid vägen när jag for hem sen. Var kul och sitta och titta på dom en bra stund (10/15 minuter), var så pass nära att jag hörde när dom tuggade :) Dom var tämligen orädda även om älgkon höll ett öga på mig mest hela tiden. Sen trippade dom över vägen en-och-en.

Sen en bit längre bort var det ett rådjur ute på en äng, det hann jag dock knappt fotografera då det skuttade rask till skogs - men en bit på långt håll hann jag bränna av genom sidorutan på Merca'n.

lördag 16 maj 2009

Övat inför uppskjutning

Idag var vi till Piteå och övade inför en eventuell uppskjutning i morgon. Jag har låtit brotcha upp piporna på min gamla Brno hagelbock - den övre/första "fullt" och den andra/nedre halvvägs. Och ta mig sjuttsingen om inte hagelskyttet tog sig riktigt bra nu!

Övade även på att fyra av ett andra skott om jag skulle missa det första och det gick riiktigt bra det också - enda hickup'en var att jag glömde att osäkra vid ett tillfälle, klantigt...

Skyttet på "haren" gick också bra, första gången jag provade det men det flöt på riktigt bra - jag lyckades till och med klämma in förladdningen i målhålet på plåtharen :-)

Precisionsskyttet gick också bra (som väntat) även om kikarsiktet på bössan var lite "kinkigt" tyckte jag - det var svårt att få en klar/full bild...

Enda som kändes skakigt var klass1-skyttet, behöver helt enkelt träna mer där. Jag sköt väl nätt o jämnt godkänt men det känns som sagt lite skakigt... Är inte riktigt vän med skjutkäppen, jag kanske skulle prova på och skjuta med den på den stillastående pappälgen och sen skjuta den löpande utan käppen...?

Men all-in-all en riktigt trevlig dag, fantastiskt väder och åkte med Arthur i hans Jeep dit och tillbaka.

torsdag 14 maj 2009

Kikat efter rådjur

Jag var iväg ett par timmar o smög/kikade efter rådjur sent på kvällen - lite torrövning bara :-)

Satte mig i ett skogsbryn o provade att locka men inte kom det några rådjur - men isses vad ljudet från Buttolon verkar spridas långt.

När jag for hem så såg jag ett rådjur från bilen, ca 200 meter ut på ett fält. Jag provade att klämma iväg ett "pip" med lockpipan och rådjuret tittade direkt upp och såg åt mitt håll, en stund senare fortsatte det äta varvid jag pep till en gång och samma sak upprepades, den tittade direkt åt mitt håll. Men frågan är ju inte om den gjort precis samma sak om jag tutat till med bilens signalhorn?

Provat på älgskyttebana

Jag var ut till Knöppelåsen idag och provade på att skjuta på en "riktig" älgskyttebana. Jag köpte två serier om fyra skott vardera. Lånebössan (6,5x55) kändes riktigt trevlig, oerhört skarp bild i kikarsiktet (glömde och kolla fabrikat) och själva mekanismen gick mycket lätt och smidigt.

Klämde av första skottet på "älgen" när den stod still men tappade min skjutkäpp i samma ögonblick vilket gjorde att det blev lite stressigt att få iväg skott nummer två vilket innebar en bom...

Men i övrigt gick det bra, riktigt bra till och med - tre fem-ettor, två fyror och två treor! Kändes inte så stressigt att få iväg ett andra skott som jag trodde - skippade även skjutkäppen för det kändes riktigt bra att skjuta på frihand...

Jaja, nästa omgång skytte blir på lördag nu med en generalrepetition på uppskjutningen och sen ett försök till uppskjutning på söndag - hoppas att jag klarar hela alltihop'et :-)

onsdag 13 maj 2009

Skjutit med "älgstudsare"

Wow, fick fara ut och skjuta tillsammans med min kompis Magnus ikväll! Sköt nog ett 50-tal skott med hans 6,5x55'a och rekylen är fullt hanterbar vilket var skönt och inse!

Däremot var det lite si & så med träffarna... Liggande med bi-pod's gick det bra men stående med skjutstödet kändes mer vingligt... Ska prova och förlänga skjutkäppen lite och ha den ännu mer lutande - kanske att det hjälper.

Såg även sex harar(!) och två tjäderhönor(!!) - och fåglarna var klart inom hagelhåll :-)

tisdag 12 maj 2009

Besök på Knöppelåsens skjubana

Var ut på Knöppelåsens skjubana ikväll, klubben startade upp utomhusskyttet ikväll så jag tänkte få prova att skjuta lite hagel. Men dom hade ingen lånebössa på hagelbanan, det har dom dock på älgbanan men jag har aldrig skjutit med ett klass1-vapen än så jag tänkte mjukstarta det med att skjuta med Magnus lite mer i lugn o ro nån gång...

Så idag blev det inget skytte för min del men det var intressant och se hur det går till. Ett par saker slog mig, dels att ett klass1-vapen "smäller" rätt bra :-) Och att man inte har speciellt mycket tid att få iväg andra skottet på pappersälgen när den ger sig iväg... Men med lite övning så går det säkert bra det också.

måndag 11 maj 2009

Ytterligare hagelskytte

Var ut till Ale för en omgång övningsskytte med Göran igår kväll. Såg ett rådjur både på vägen dit och sen ett till på vägen hem (då jag fick köra Arthurs nya leksak (Wrangler'n) - yeeeihh!).

Skyttet gick lite halvknackigt först tyckte jag, men det tog sig allt eftersom. Måste komma ihåg att böja på knäna lite (svårt för mig med mitt "paj" vänsterknä) och böja mig framåt.

Hade också tänk öva på att avfyra bägge piporna med de två klickpatroner som jag köpt men dom verkar inte passa riktigt(!) - bössan går inte att stänga med patronerna i... Provade på tre olika hagelvapen med samma resultat :-(

Får väl återställa dom nästa gång jag är förbi den butiken.

söndag 10 maj 2009

Introduktion till Luleå Jaktvårdsklubb

idag var det information till nya medlemmar i Luleå Jaktvårdsklubb ute vid skjutbanorna på Knöppelåsen. Jag tecknade mig som ny medlem, jag hoppas ju kunna bli medlem senare i Rutviks Jaktvårdsförening men det här känns som ett naturligt steg - känns riktigt bra att ha säkerställt att jag har någonstans att jaga till hösten.

Och Luleåklubben har massor med olika jaktmarker, allt från ute i skärgården till i inlandet!

Fick en bunt kartor, ska plasta in dom med den lamineringsmaskin jag investerat i för en tid sedan.

lördag 9 maj 2009

Whoaaa, en riktigt cool jaktbil !

Wow asså, ikväll kom jag hem från en "liten" tripp ned till Värmland för att hämta hem en riktigt cool jakt-, prospekterings-, äventyrsbil. En Jeep Wrangler Sahara Edition från 2000, och snacka om att utvecklingen gått framåt med dessa bilar! Jag har kört såna ett par gånger i livet tidigare men nu har dom ersatt bladfjädrar med moderna hjulupphängningar. Den har till och med luftkonditionering, servostyrning och en modern/vettig instrumentering.

Till och med hyfsad väghållning och en inte allt för oäven ljudnivå! OK, vindbruset var fortfarande väl så högt men det ÄR ju en Jeep.

Bara ett litet "fel" med kärran, den är inte min - garv! Det är min kompis Arthur som investerat, men jag hängde med ned till Värmland för att inspektera fyndet och hjälpa honom att köra hem den.

Och vilket fynd asså! I det stora hela ser den ut som en ny bil, knappt en skråma på den! Och allt verkar funka bra! Var en riktigt trevlig tripp, flyg, tåg, buss ned och Jeep hem :-)

På bilden står Arthur brevid kärran med ett belåtet leende på läpparna! Isses man skulle ha en sån bil!

onsdag 6 maj 2009

Dubbel provskjutning

Magnus kunde komma ifrån idag så han, jag och Arthur packade in oss i vår RAV4'a och blåste ned till Fritid & Vildmarksliv för att plocka ut våra bössor för provskjutning. Tyvärr regnade det hela vägen ned dit men det upphörde medans vi väntade på att dom skulle plocka fram bössorna och fixa med lånelicenserna.

Dom hade monterat ett fast 4x-kikarsikte på min 222'a och det dög till provskjutning men nog vill jag ha ett "fräsigare" sikte sen :-) Men det är ju en suverän service av dom att dom ställer upp så här!

Lite bekymrad var jag initialt då skotten spreds horisontellt en 20/25 cm men det verkade bero på skytten, dvs mig ;-) Magnus sköt nämligen en serie där skotten hamnade inom en "femkrona" :-)

Så bössan blir nog bra, och kul var det att skjuta med den. Smäller rätt bra om den, men den "sparkar" mindre än jag trodde den skulle göra. Men det är ju bara ett klass 2-vapen, en älgbössa lär har en kraftigare rekyl sen...

Och Arthus hagelbössa verkar fungera bra, trots att den den verkar teoretiskt vara en aning för kort för honom - men huvudsaken att den träffar där den ska :-) Jag provade också att skjuta med den och träffade alla (100%) lerduvor med den(!), ja den enda duvan jag provade att skjuta på ;-)

lördag 2 maj 2009

Hagelskytte ute i Ale igen

Whoaa, nu har vi haft en andra omgång hagelskytte med Göran ute i Ale. Nu hade jag köpt mig ett set med skjutglasögon med flera olika typer av färgade glas. Köpte även ett litet fiberoptiskt sikte som jag monterade på "min" hagelbössa - tror nog att det hjälper, en del serie är riktigt hyfsade medans en del är "mindre bra"...

Men den gamla Brno hagelbock som jag lagt undan på Bälinge Vapen verkar fungera som den ska nu - den hade ju lite problem med sk dubblering när jag provsköt den med Magnus i vintras. Men det känns svårt att avfyra andra/nedre pipan - måste nog skaffa mig ett par klickpatroner till nästa gång så kan jag öva anläggning/sving/avfyrning när andra skjuter.