söndag 24 januari 2010

Jakthelg uppe i Tornedalen

Jag och min kompis Magnus drog upp till Tornedalen jättetidigt på lördag morgon. Åkte upp till ett (för oss) nytt område uppe i Tornedalen. Ett rykte var att det var hyfsat med tjäder där uppe och vi hade högt satta hopp. (bilder kommer om några dagar, min kamera hamnade hemma hos Magnus :-)

Området såg trevligt ut på kartan med flera bergstoppar och myrområden. Vi valde att bo i en hyrd stuga natten till söndag och slippa en kall/dragig skogskoja. Så vi började att svänga förbi stugan och lasta in sovsäckar och mat och drog sen till skogs. Det var ganska kallt, runt -19 och en svag vind som gjorde att det bet i kinderna allt.

Började att skidra längs en oplogad skogsbilväg ivrigt spejande efter fågel på bägge sidorna. Vi slutet på vägen tog vi oss ut i terrängen och korsade en bäck med viss möda då det var rejält risigt - vi hoppades att ta oss till en dalgång mellan två bergstoppar men vi gav upp efter att ha stångats med den täta vegetationen en bra stund.

Tog oss tillbaka längs skogsbilvägen och ned till en myr som vi sett skymta mellan träden tidigare men inga skogshöns så långt ögat kunde se. Vi skidrade längs ena långssidan på myren till dess den tog slut och sneddade in i skogen.

Väl inne i skogen igen följde vi en mindre traktorstig och stötte på ett par mindre tallar med gott om toppar/barr nedanför - spår efter tjädrar! Dom var dock täckta med ett lätt pudersnötäcke så dom var nog inte dagsfärska...

Men bara ett hundratal meter bort lyfte en stor fet tjädertupp med bullrande vingar, den flög av ett antal hyfsat tjocka grenar på några granar! Och sekunden efter den lyfter en tupp till! Och så en tjäderhöna efter dom! Men dom satt på marken och inte "i topp"...

Skidrade vidare och ta mig tusan om vi inte "ramlade över" tre tjädrar till!! Men dom satt också på backen mitt inne i en tät skog vilket gjorde det mer eller mindre omöjligt att se dom innan dom lyfte...

Vi bröt för lunch och for tillbaka till stugan för en kopp varm choklad, några mackor och bullar så var man fit for fight igen! Nu drog vi oss till en annan del av markerna och följde en oplogad skogsbilväg in i den där dalen vi siktade på från andra sidan. Nu tog vi oss in där men det var rätt långt att skidra innan man kom in i det "spännande" området. Men inte en fågel... Massor med myrar och andra öppna områden men inte en fågel "i topp"...

På vägen tillbaka stötte vi upp två orrtuppar som att på backen bredvid skidspåret - återigen inga toppfåglar.

Vi försökte följa efter orrarna men dom drog sin väg för vi såg inte röken av dom. Skymmingen föll nu snabbt så vi åkte tillbaka till stugan och gjorde oss middagsmat. Vid åtta på kvällen klarade vi inte av att hålla oss vakna längre utan gick och knöt oss - det kostar på att åka skidor hela dagen!

Söndag morgon, lite nysnö under natten och nu var det "bara" runt 12/13 minusgrader - kanske att det var för kallt igår och att nu skulle dom allt sitta i topp...

Började att åka längs samma skogsbilväg "in i dalen" som igår eftermiddag men nu åkte vi riktigt långt - nästan hela vägen till där vi var och "stångades" med snårskogen. Men nu åkte vi längs en skogsbilväg så det gick ganska bra - och "bra" sikt runt omkring men inte en fågel...

Bröt för lunch i stugan och städade ur/tömde den också innan vi drog ut i skogen igen, ingen ska kunna påstå att vi inte försökte! Nu åkte vi längs en tredje skogsbilväg och det bar iväg uppåt precis hela tiden - gladde mig åt nedförsbacken när vi skulle tillbaka till bilen sen. Dock var det ganska dåligt glid idag, det var mer glid när det var kallare igår.

Nu stötte vi upp en orrhöna och finns det en orre kan det finnas fler så vi stod en bra stund och spanade ivrigt men icke det... Men vi hann bara skidra 50 meter så lyfte det fyra orrtuppar framför skidspetsarna mina! Dom rackarna låg under snön! Mitt på dagen! Va e re som pågår här, upp i topparna med er!!

Magnus tog av sig bössan och smög efter dom då det verkade som om två av dom slog fast bredvid vägen några hundra meter längre bort. Han skidrade några meter, spejade, skidrade några meter, spejade, etc... Jag smög efter typ ett hundratal meter bakom honom och tydligen hade han missat en av dom för den lyfte ett 20-tal meter till vänster om mig. Och han skrämde upp den andra ytterligare en bit bort...

Vi fortsatte ända upp "på toppen" men inga fler fåglar... Sen vände vi och tog oss tillbaka till bilen lagom till det blev mörkt. Trötta o slitna tog vi oss tillbaka till civilisationen och stannade för en pizza på vägen hem.

Vid pizzerian blev vi snackandes med en annan jägare som också hade tillbringat helgen uppe i Tornedalen - och han släppte en liten bomb i knät på oss: dom sitter nästan aldrig "i topp" uppe i Tornedalen sa han!!!

En teori han hade var att det var så pass gott om Kungsörn att dom inte vågade sitta i trädtopparna... Intressant är ju bara förnamnet!

En annan teori är att det var för kallt för att dom skulle sitta i topparna.

En tredje att det var för lite/för lös snö - dom kunde fortfarande hitta mat på marken...

Jaja, en fantastisk helg ute i vildmarken vart det i alla fall!

söndag 10 januari 2010

En sväng i byaskogen

Satte klockan på ringning och klev upp i gryningen, prognosen hade pratat om runt -10 grader vilket skulle vara ett välkommet avbrott i kylan vi haft här sista veckorna. Men döm min förvåning när det var nollgradigt ute(!)

Nåja, jag sog med mig Vixen 222'an och åkte ut i skogen spanandes efter orr- och tjädertuppar. Men inte en fågel så långt ögat kunde se, men jag fick en skön skidtur på ett par timmar.

När jag tänker efter var det samma situation förra året, har för mig att alla skogshöns var som bortblåsta efter jul... Jag har ju skrivit om alla jaktturer på den här bloggen så någon kväll ska jag sätta mig ned och bläddra bakåt och se om det verkligen är så...