torsdag 30 september 2010

Lockade lite räv efter jobbet

Tog mig ut till "mitt" vilttorn efter jobbet idag och provade att locka räv en stund, men inte en räv i sikte - ja inget vilt alls...

Kanske att man skulle prova jaga rådjur till helgen, vore gott med en rådjurssadel. Leif Mannerström och Per Morberg lagade rådjursfilé på TV nyss - mums! :-)

söndag 26 september 2010

Fåglar och älgar!

Mitt på dagen tog vi oss en cykeltur längs en av skogsvägarna innanför byn, ett par kilometer in stötte vi först upp tre järpar och bara några hundra meter längre fram satt det två fina orrtuppar längs vägkanten - whoooa!

När vi en stund senare cyklade tillbaka stötte vi upp ytterligare en orrtupp, kul!

På eftermiddagen följde Siv mig till älgpasset, vi hade med oss fågelstudsaren (Sako Vixen 222'a) och vi hoppades på det skulle komma någon orre utvandrande på skogsbilvägen - och inom skotthåll ;-)

Medan jag packade upp prylarna hörde Siv ett rejält brak i skogen norr om tornet och en stund senare hörde även jag ett knak. Ytterligare en stund senare hördes det igen, lite mer åt vänster nu - och sen igen och igen...

Och döm vår förvåning när det kom fram en fin älgtjur på typ 100 meters håll! Den stannade upp mitt i traktorstigen som gick norrut från tornet - med bredsidan till och i perfekt skottläge!

Jag provade att locka och den tittade genast mot oss och öronen riktades mot tornet. Efter ett par lock till började den sakta dra sig närmare. En stund senare var den inne på bara 35 meter! Och återigen ställde den sig stilla i perfekt skottläge!!

En hyfsad sextaggare, undrar om det inte var samma älg som jag såg på passet igår. Även den här var ganska talför :-)

Eter en stund drog den sig vidare... Kul asså, speciellt när frugan var med på passet!

En stund senare tittar jag ned i gläntan där tjuren dök upp för en stund sedan och nu tyckte jag först att det stod en älg till där! Men nej, bara inbillning. En stund senare kikade jag dit igen men ÄR det inte en älg där. Tittar lite närmare och ta mig sjuttsingen om det inte står en älg inne i riset, och en skjutbar kalv!!

Plockade fram 7x61'an som hade fått följa med och plockade in den i siktet. Den stod dock halvskymd bakom ett par granar, och var tusan var kon...

Eller var det en kalv ens... Den var väldigt liten i kroppen men var mer om en liten fjoling i färgen... Och ingen ko i närheten, nej - det kändes inte rätt och jag satte ned bössan igen. Efter en stund drog den sig in i snårskogen igen utan att aldrig ha kommit ut i gläntan.

Förutom älgarna så kom det en kungsörn och flög över vägen vara ett hundratal meter västerut, dom är magnifika!

På vägen tillbaka till bilen stötte vi ihop med "min" jaktledare, och han hade tidigare sett en väldigt liten ko på markerna så det kan ha varit den som vi nyss sett...

lördag 25 september 2010

Spännande älgjakt!

I morse var det dags att sätta klockan på tidig ringning igen, samling vid slakthuset kl 6 - det var dock redan ljust då men det var skönt att få "sova ut" efter en hektisk arbetsvecka.

Morgonen var klar och fin, fyra grader och ingen dimma. 6:40 var jag på plats i mitt torn, kikare, glasögon, avståndsmätare, termos, sittunderlag, kamera och andra nödvändiga attiraljer var framplockade :-) Ja, och bössan var laddad med fyra stycken hemladdade 7x61 Sharp % Hart (Nosler Partitionkulor) och stod lutad mot väggen på tornet.

Det var lite segt på morgonen men efter en timme kom en av våra hundar på "besök", den flåsade och tittade som uppfodrande på mig - nåh! ha ru nån älg här va!? ;-)

Den huffade o puffade sig iväg dock strax men kom tillbaka och sprang åt andra hållet efter en stund, isses vilket flås dom måste ha!

Jag kände mig lite sliten ytterligare en timme senare och ögonlocken började bli tyngre o tyngre och det började vara frestande att ta en liten lur, just då föll mina ögon på en fin råbock som stod mitt på vägen en bit in västerut! Hållet var dock typ 250 meter så det var alldeles för långt men jag sträckte mig efter kikaren för att titta närmare på den och välte omkull mobiltelefonen som stod bredvid kikaren på hyllan! Den "lilla" smällen räckte för att bocken skulle dra som en avlöning(!) Dom är allt bra vaksamma!!

Men man piggnade till av besöket av bocken så nu satt jag där och spanade än till höger än till vänster.

En timme senare var jag sugen på något varmt och dricka så jag plockade fram termosen och slog upp en kopp och en macka och en bulle fick göra den sällskap och jag satt där och mumsade förnöjt på fikat.

Ett "knäpp" från en gren som bröts av en bit bakom mig fick mig att stanna mitt i en tugga, ett knäpp till följdes raskt av fler - jag satte ned koppen och vred mig mot höger och tittade snett bakåt - och ta mig sjuttsingen om det inte kom en in älgtjur i full karriär!

Visserligen skulle vi bara skjuta kalvar idag men jag kände för att torröva lite och fick snabbt in den annalkande sextaggaren i siktet typ 100 meter bort. Den var som kul tjuren för den "pratade" precis hela tiden - korta läten typ ett i sekunden...

När den skulle till och passera tornet provade jag ett kort lock själv och den stannade direkt bara 50 meter bort och tittade åt mitt håll med bredsidan mot mig - kändes som jag hade läget under kontroll och allt som behövdes var att osäkra och trycka av...

Eter några sekunders paus satte den av igen och fortsatte med sina korta läten och försvann västerut - jag kunde höra den i flera hundra meter hur den ångade på, både smällar och brak från grenar den knäckte och hur den fortsatte och "prata"...

Superkul asså, även om den inte var skjutbar för tillfället. Plockade upp koppen och fortsatte mumsa på mitt fika när bara några minuter senare stillheten bryts av knak o brak över min högra axel igen - en älg till(!!)

Nu kom det en stor/fin älgko strosandes så sakteliga fram emot vägen för att korsa den. Jag satte snabbt ned koppen och plockade upp bössan - en ko, och förhoppningsvis har den en eller två kalvar i släptåg!

Den skred sakta fram mitt på vägen och stannade där och såg sig omkring, maken till skottläge - den här på bara 40 meters håll(!) Jag hade bössan fortsatt i skjutläge med fingret på säkringen, kon skred sakta vidare över vägen och fortsatte norrut. Men någon kalv hade hon inte med sig...

Men coolt asså, två älgar inom skjuthåll på bara 10 minuter!!!

Fikade klart och skruvade tillbaka koppen på termosen. Ett rådjur och två älgar, nu kunde det väl knappast "hända" något mer idag, men bara en halvtimma senare poppade det upp ett fågelhuvud i dikeskanten och en orrhöna skred sakta upp på vägen tätt följd av två till! Avstånd ca 60 meter, nu skulle man ha haft med sig fågelstudsaren :-)

Mitt på dagen bröt vi för dagen, ingen älg fick vi den här dagen men det var en innehållsrik och spännande dag!!!

måndag 20 september 2010

Lockade lite järpe efter jobbet

Drog till skogs för en stunds lockjakt på järpe efter jobbet, skönt att koppla av en stund efter en hektiskt dag på kontoret.

Och det var riktigt fint, solen stod lågt och skapade ett trolskt landskap där stolstrålarna silades mellan granarna ned mot den mossbeklädda marken.

Jag testade en fem sex olika dungar med äldre blandskog men inte ett pip tillbaka någonstans...

söndag 19 september 2010

Söndagsjakt

I morse var jag på plats i skogen strax före sex, låg en fuktigt dimma som svepte in träden och gav en mystisk känsla när jag strosade fram mot mitt torn. Plötsligt tvärstannade jag, två älgar(!) Precis på mitt pass, vid saltstenen...! En ko och en kalv, och det såg ut som om dom tittade rakt mot mig - fasen, dom hade nog hört mig komma...

Men vinden, den lilla där var, låg rätt så dom kanske inte fattade "vad" jag var...

Jag lade ned prylarna och laddade bössan, dom stod kvar än! Smög sakta in i skogen och tog mig fram till den lilla åsen och tittade fram bakom ett träd.... Två buskar.....(!)

Dimman o skumrasket hade lurat mig :-)

Nåja, raskt tillbaka längs vägen och plockade upp prylarna och äntrade tornet. Idag hörde jag inga spelande orrar, såg heller inga orrar som igår. Var ganska stillsamt i dimman som bäddade in allt och verkade dämpa alla ljud. Men det var betydligt mindre djurliv i farten idag. Inga gäss, inga tranor, dock några korpar och en mindre rovfågel.

Tog mig några mackor och en bulle vid åttasnåret nedsköljda med lite varm choklad, ahhh - härligt. Efter det satt man där och lyssnade efter knak, steg och spanade än vänster och än höger och hoppades att det skulle dyka upp en älg eller ännu hellre en björn.

Kände att jag kände mig lite seg och tror nästan att jag nickade till några sekunder då o då. Satte mig lite mer upprätt och försökte skärpa till mig. Kikade över min vänstra axel och ögonen föll på en älg som tittade fram ur skogsbrynet en 200 meter b... En ÄLG(!)

Instinktivt plockade jag upp bössan och höjde den till axeln, men insåg dels att avståndet var alldeles för långt och att det var en tjur - vi ska bara skjuta kalvar nu ett tag.

Men det var kul och se den i siktet där den sakta strosade över vägen och försvann norrut, en ganska stor älg faktiskt. Första älgen som jag ser från tornet under själva jakten. Såg även en en hög älgskit bredvid tornet så det verkar finnas någon chans på älg där - även om det kändes lite tröstlöst ibland efter fem hela dagars jakt.

Mitt på dagen hörde jag en järpe vissla, första för säsongen! Plockade fram min medhavda järppipa och provade att vissla tillbaka. Visserligen svarade den flitigt på mina lock men den kom inte närmare... Får väl öva lite, eller så var jag i utkanten på dess revir så den kände inte behovet att flyga närmare och försvara reviret...

Det blev ingen älg för någon i laget idag, troligen lägger vi ned den här jaktformen för säsongen nu och hundförarna tar över. Dom har gjort ett kanonjobb de här dagarna, både hundarna och förarna!

lördag 18 september 2010

Älgjakt

I morse var vi på pass igen, jag på mitt eget. Ganska ljummen morgon, lite lätt dimma och alldeles tyst. Ja inte mer än några spelande orrar på håll, ska nog försöka lista ut var det kom ifrån sen någon gång :-)

Och på tal om orrar, hade suttit där i en timme typ när två orrtuppar kom svepande rakt över tornet i en rackarns fart, nästan så man blev lite rädd när dom kommer så där plötsligt :-)

En stund senare var det som om de kom tillbaka från andra hållet, nu var dom dock tre till antalet. Samma fart, lika lågt precis över tornet!

Såg även en stor flock tranor på väg söderut, även ett par rovfåglar passerade mitt pass...

En av passgrannarna hade besök av en rget han, det hade varit kul och se... Och en annan kille såg ett antal hjärpar han - ska nog ta ett par svängar med järppipan efter jobbet till veckan :-)

Inga älgar blev dock, ja inte för mig - en kille i laget sköt en fin tjur! I morgon bitti fortsätter vi igen.

söndag 12 september 2010

Fågelsväng igen

Idag skulle det regna enligt prognoserna men det var ganska hyfsat väder, mulet men uppehåll så jag tog med mig hagelbössan på en låååång skogspromenad - inte en fjäder... Ja, inte mer än just ett par fjädrar som låg på backen :-)

Hittade dock lite kantareller(!) Mums!!!

lördag 11 september 2010

Tagit reda på älgköttet (och lite skogsfågeljakt :-)

Idag var vi alla i slakthuset och tog reda på köttet efter de fem älgar vi nedlagt. Hem kom jag fyra timmar senare med två stora kassar kött, stekar, biff, file, färs, etc... Ska bli härligt att få laga till det i vinter!

Vi ska fortsätta med älgjakten sen nästa helg.

På eftermiddagen tog jag mig en skogspromenad med hagelbössan i området där jag såg massor med orrar på älgpremiären men inte en fjäder så långt ögat kunde se...

onsdag 8 september 2010

Tredje älgjaktsdagen

Återigen en kylig morgon när jag tog plats i "mitt" torn igen i gryningen, förhoppningarna var höga när jag klättrade upp för stegen - man hade sett tre älgar runt där jag satt i slutet på dagen innan och man skulle släppa hund i området vid sjusnåret.

Men det hann aldrig komma dit när det small från närmaste passgranen, fyra skott till och med i morgondiset! Och två älgar bet i gräset för hans 6,5x55'a (!) - wow, fyra älgar i kylrummet!

Men det hade ju varit en älg till i området igår så jag hade höga förhoppningar men icke det. Men jag såg ingen äg idag heller, dock fick laget en kalv till mer söderut så fem älgar i kylrummet ;-)

Det hettade dock till på eftermiddagen, man såg en storoxe nära byn och några passkyttar omgrupperade innan man släppte en hund på den. Men den var spårlöst borta...

tisdag 7 september 2010

Andra älgjaktsdagen

Upp fyra igen, var på plats i gryningen men det var slitsamt att ta sig upp i morse. Och idag tog jag ingen varm dryck med mig för det var ju soligt och skönt hela dagen igår. Men nu var det vara en grad(!) "varmt" och dimmigt - burr...

Dimman gjorde det svårt att jaga, flera passkyttar skymtade älgar passera i ärtsoppan...

Och djurlivet var klart förändrat, inga orrar, nästan inga småfåglar - nästan helt tyst i skogen...

Men dimman lättade och vädret blev bra igen, ja alldeles "för bra" - typ 20 grader varmt och soligt... Vid lunch passade vi och gruppera om, jag tog plats i ett torn lååångt in på markerna med en magnifik utsikt över ett hygge med stora aspar.

Men inga älgar dök upp även om det kändes bättre när det blev eftermiddag och hoppet steg allt eftersom...

Men när det bara var en kvart kvar på jakttiden för dagen small det som en haaaubitz när passgrannen sköt en stor fin älgko. Ekot studsade fram och tillbaka mellan bergen - klart imponerande ljud!

Två älgar i kylrummet :-)

måndag 6 september 2010

Första älgjaktsdagen!

Wow, idag har jag suttit på älgpass hela dagen - klev upp 4 och var på plats i mitt torn vid 04:35 ca. Var ganska skönt på morgonen, ca 6 grader. Och det blev en händelserik dag, så massor med orrar - verkade vara flera kullar som gick och plockade fram och tillbaka. Det till och med kom en orrhöna och satte sig i en gran bara 20 meter från mig och "kacklade" ett par minuter(!)

Såg även en rovfågel, ett gäng hackspettar, tranor, gäss, etc...

Men älgar då... Jodå, det blev upptag två gånger ganska nära mitt pass - klart spännande men dom drog åt andra hållet. En stack till och med över till nästa byamark norrut. En teori var att närvaron av björn hade gjort dom lite "spattiga"...

Men laget "fick" en kalv söder om mig så vi var inte tomhänta.

Jag har provat på klappjakt tidigare men detta var en ny dimension för mig, samordning via radio, jaktledare, etc. Mycket intressant och kul!! Men rackarn vad "rädd" jag blev första gångerna det sprakade till i radion och någon hade något att säga. Man är ju "van" vid tystnaden när man jagar :-)

Radion ja, min nyinköpta Puxing PX-888 skötte sig bra - tack för födelsedagspresenten familjen van der Geer ;-)

Och på tal om tystnad, provade att locka älg ett par gånger - inte kom det någon älg ända fram men nog small/brakade/knakade ett par gånger i skogen bakom mig, superspännande (!)

Vi bröt för lunch och jag passade på och åka hem en sväng, mest för att knyta mig en stund efter maten :-) Sov inte speciellt mycket natten innan så det satt fint att sova ett par timmar.