tisdag 27 oktober 2009

Recept på orren

Har fått önskemål om receptet på hur jag tillagade orren, det är lite inspirerat av olika recept jag sett "på nätet" och med lite konstnärlig frihet från min sida:

1 plockad och urtagen orre (ca 1,1 kg för fyra personer, 1,4 för sex personer)
5 dl grädde
1 paket jägarbacon skuret i mindre bitar
en stor/två mindre hackade gula lökar
10-15 enbär
ett par matskedar rönnbärsgele
ett par matskedar messmör
färsk timjan
lite konjak
smör
salt o peppar

Stycka upp orren och bryn de "ätbara" delarna, lår, vingar, filé (brukar dela dom på längden i typ tre delar vardera) i lite smör tillsammans med den hackade löken och bacon'et - krydda med nymald peppar och salt. Bryn det upphuggna "skrovet" också i lite smör i en annan gryta/panna och slå på grädden och låt puttra en stund för att dra ur smaken ur de delarna.

Häll över grädden från "skrovgrytan" genom en sil och ned på de brynta ätdelarna. Slå på en skvätt konjak och tillsätt messmör, enbär och gelé och repa ned en näve timjan. Låt puttra till dess köttet är rejält mört, 1,5 till 2 timmar gärna.

Servera med gelé, potatismos (gärna på mandelpotatis med lite västerbottensost i), smörfrästa kantareller, kokta ärtor eller andra grönsaker - njjjuuut :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar