tisdag 31 maj 2011

Tre stora älgtjurar!

Tog en rejäl sväng om ca 1,5 till 2 timmar längs skogsstigar med Sissi ikväll - slutmålet var ett stort hygge där jag sett älg tidigare. Och mycket riktigt, en stooor bjässe till älg stod mitt på hygget.

En riktig bjässe som sagt, hade redan börjat få horn som verkade bli riktiga skovelhorn. Den gav sig iväg, inte med allt för brådskande steg men det var fint driv i gången - den liksom svävade fram majestätisk som fasen!

Just som den försvann in i skogskanten såg jag något till vänster i ögon vrån, en stor älg till - nej TVÅ! OK, en var väl mer en "normalstor" tjur men en av de här var också riktigt fin även om det inte var en lika stor tjur som den första. Även dom gav sig iväg tvärs över hygget och in i skogen.

Jag tog hunden med mig till skogsbrynet just där den första tjuren försvann in - Sissi stannade till och vädrade, och tittade lite kort in i skogen där tjuren försvann men ville sen gå vidare. Samma på nästa ställe där de två andra oxarna gått in i skogen, Sissi stannade upp, vädrade - sniffade lite på spåren men gick gärna vidare.

Vi fortsatte upp på en höjd där vi hört orrspel en vecka tidigare, men det blåste lite så jag kunde inte höra några orrar så vi vände tillbaka. Och nu, som ofta tidigare, stannade Sissi upp och och tog mer tid på sig och följde spåren en bit, vädrade/sniffade mycket mer noggrant nu när vi vänt och var på väg tillbaka. Något vi märkt många gånger tidigare.

Det var inte ett kopiöst intensivt intresse hon visade för älgspåren dock, men hon är ju en fågelhund :-)

Ibland skulle man verkligen vilja veta vad hon tänker på när hon hittar något att sniffa på ute i skogen. Vi har observerat några olika beteenden, dels ett "halvslött sniffande" - älg? Ibland lite mer intensivt, vandrar runt lite halvoroligt - ofta på ställen med mycket rävspår, så det kanske är räv det då?

Och ibland blir hon superivrig, och ville kuta efter - skogshöns kanske?

Och en gång tvärstannade hon och ett febrilt sniffande tilltog och hon verkade rent ut rädd(!) Svansen mellan benen, kröp ihop, etc... Och samma kväll gick vi tillbaka samma väg och precis på samma ställe hände samma sak igen, svansen mellan benen, kröp ihop och febrilt sniffade runt på platsen... Björn? Man skulle verkligen vilja veta vad hon tänker ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar