lördag 17 januari 2009

Lång tur på skidor idag

Det har varit rejält kallt under veckan men i morse var det bara sex grader kallt så jag tog bilen och skidorna ut i skogen - parkerade där en skogsbilväg tog slut och skidrade över myrar, sjöar, hyggen och skogsdungar.

Det blev en riktigt lång (för mig) sväng idag, drygt 6,5 km och två timmar. Såg bland annat de största harspåren jag sett i mitt liv - isses asså!

Den hade sneddat över ett hygge, undrar om dom spärrar ut fötterna extra mycket när det är typ -25? Eller om den hade knaprat på några anabola steroider den hittat någonstans :)

Jag såg knappt några djur/fåglar idag - jag trodde att man skulle störa på mycket djur när det var första dagen med "mildväder" efter 20/25 minus så länge...

Men jag såg bara några småfåglar och fem korpar. Men spår efter en del skogshöns såg jag, rätt färska spår också. Undrar om det är från en orre eller en tjäder? Knappast från en järpe i alla fall :)

Såg även några mindre mårddjursspår, dock större än hermelinspår så det kanske var från en skogsmård som tagit sig fram längs en bergsås?

Men än så länge är jag ingen specialist på spår och deras tydning. Håller som bäst på och slutpluggar inför teoriprovet på min jägarexamen. Siktar sen på att genomföra skjutproven framåt maj eller så.

På andra sidan en liten rund skogstjärn hittade jag även rejäla och relativt färska älgspår - kanske en riktig storoxe som knallat fram där. Men det är sällan man ser en riktigt stor älgtjur nu för tiden, såg tre stycken(!) skoveltjurar strax norr om Piteå för en 15 år sen - innan det var det nog på en fågelexkursion en tidig vårmorgon ute i Persön som jag såg en riktig bjässe. Såg en typ 6/8-taggare i höstas när jag och Arthur var och spanade efter älg men annars är det mest små pinntjurar man ser tycker jag...

En liten bit från älgspåren hittade jag ett litet "bo" i snön med harspår utanför, tydligen som gör dom små bohålor i snön - kanske att det är skönt när det är riktigt kallt?

Jag trodde dom bara kurade ihop sig under en gran, man lär så länge man lever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar